”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

Skönheten skall rädda världen

  • Foto: Per Källberg
  • Foto: Joakim Jalin
  • Foto: Joakim Jalin

Skönheten skall rädda världen
(Beauty Will Save The World)

Tidigt i mitt liv träffade jag den Oscarsbelönade regissören Arne Sucksdorff. Jag arbetade med honom först som springpojk och alltmer som assistent. Jag lärde mig oerhört mycket av att gå i hans ”filmskola”. Han visade mig stort förtroende. När hans liv gick mot sitt slut tänkte jag att hans insats i filmhistorien måste bevaras. Han var en av mina idoler. Filmen är ett porträtt såväl av Arne som av hans filmer. Det är ett porträtt av en mästare, som någon vecka efter Arnes död visades i SVT.

Skönheten skall rädda världen
(Beauty Will Save The World)

Regi: Stefan Jarl
Foto: Per Källberg, Joakim Jalin
Klipp: Anette Lykke Lundberg
Längd: 58 min
Premiär: 2001
Format: 35 mm, 1:1,66

Filmen finns som extramaterial på DVD:n Själen är större än världen.

För fullständiga produktionsuppgifter se: Svensk Filmdatabas