”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

5 år efter Underkastelsen

5 år efter Underkastelsen

Det har gått 5 år sedan min film ”Underkastelsen” hade premiär. Den kom genom FN att visas runt jorden, inte minst i Kina blev den flitigt använd. Filmens huvudperson professor Åke Bergman knöt kineserna till sig i landets miljöarbete. Eva Röse utsågs av en veckotidning till ”kemikalieambassadör” och höll ett flertal föredrag. Men framför allt bidrog filmen till att få upp frågan om kemikaliernas påverkan på oss, i första hand de hormonstörande ämnena, på bordet. Själv besökte jag ett trettiotal visningar och diskuterade med publiken.

Fortfarande får jag frågor om vad som hänt efter filmen. Vad har de politiska effekterna blivit? Varför hör man så lite om de politiska reaktionerna?
I samband med ett seminarium i Stockholm nyligen om hur kemikalierna vi använder påverkar våra hormoner, EDC, så träffade jag den franska vetenskapsjournalisten Stephane Horel, kanske den mest meriterade på området, som kunde berätta om forskningen under de senaste 5, 6 åren men också besvara frågan om varför det händer så lite på det politiska planet. Det var delvis chockerande nyheter.
Du kan se filmen vi gjorde genom att trycka på knappen!

 

”Masse sterke statements fra vitenskapsjournalisten.
Nye bevis på kapitalismens umenneskelighet.
En deprimerende start på dagen!
Professor Jan Anders Diesen


Titel: 5 år efter ”Underkastelsen”
Regi: Stefan Jarl
Medverkande: Stephane Horel
Foto: Joakim Jalin
Klipp: Stefan Jarl, Joakim Jalin
Längd: 15 min
Premiär: 2016