”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

En vecka till valet

Bilbränder, skjutningar, avrättningar på öppen gata, NMR på torgen, börsrekord, ständigt nya miljardärer, välfärdskris, poliskris, bostadskris, migrationskris… Det blir svårare för varje dag att känna igen Sverige.

I mina filmer ”Godheten”, som hade premiär innan förra valet och som stoppades från att visas i SVT då, och i kortfilmen ”Ojämlikhet dödar” har jag försökt skildra några av orsakerna till att det ser ut som det gör. Under de gångna 4 åren har filmerna blivit än mer relevanta.

Varför nämner Stefan Löven Robert Kennedy som sin inspirationskälla och inte Tage Erlander eller Olof Palme och i stället bekvämt beskriver sig som ”en enkel svetsare”? Vart tog ideologin vägen?

I filmerna skildras hur ojämlikheten och skillnaden i klasstillhörighet i samhället utgör grundbulten i samhället. Vi har snart 200 miljardärer samtidigt som nyfattigdom och utanförskap obehindrat accelererar. Ojämlikheten skapar utanförskapet med kriminalitet som följd, många brott begås av de fattigaste och socialt utslagna ungdomar samtidigt som friskolekoncernen Acedemedia genom lägre lärartäthet gör en vinst på 430 miljoner, vilket just skulle kunna räckt till 500 extra lärare.

Professor Therborn räknar i sin senaste bok ut att om de stenrika miljardärerna fick behålla 100 miljoner skattefritt att leva lyxliv på men beskattades på resten, så skulle detta vara lika mycket som hela den offentliga sektorns årsinkomst! Och skulle räcka till att fördubbla inkomsten för äldrevården, förskola och grundskola. Och öka sjukvårdens medel och pensionerna rejält… I en debatt på ABF hör jag DN:s ledarskribent Per Svensson säja att de överrikas förmögenheter inte stör honom det minsta. Liberalernas Jan Björklund vill dessutom avskaffa skatten för de med de högsta inkomsterna, den s.k. värnskatten. Som om det inte räckte med att de rikas skatteflykt redan kostar samhället över 40 miljarder. Om året.

I Metro 23.8 läser jag i undersökningen ”Om det vore val idag” att SD skulle bli landets största parti, i SvD står det samtidigt att SD är störst på sociala medier. SD är högerns spjutspets och säjer det som Alliansen inte vågar säja rakt ut. Socialdemokratin har låst sig själv inne i borgarnas ideologi där Marknaden har makten och tillåter en välfärdskapitalism som lever på våra skattemedel och gjort aktieägare och riskkapitalister stenrika på kort tid och underklassen avundsjuk på hur förmögenhetsökningen exploderat samtidigt som deras fickor är tomma och brott växer fram som enda vägen till överlevnad.

Den som vill se filmerna ”Godheten” och ”Ojämliket dödar” kan se dem här.