”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Hoten från kemikaliesamhället

I helgen var jag i Stockholm för att delta i seminariet med rubriken, ”Film som vapen” som arrangerades av ABF.

Trots att Stockholm hade sin första fina sommardag kom ett 20-tal personer till seminariet och efter visningen av filmen blev det livlig debatt.

”Underkastelsen” hade premiär på bio för 12 år sedan 2010 och från publiken kom krav på att filmen måste visas i SVT och jag kunde då berätta att den visats i tv flera gånger och att den nyligen legat ett helt år på SVT Play. Jag tar detta som bevis på att filmen fortfarande behövs, nu när de hundratusentals kemikalier vi dagligen använder och vad de ställer till med, diskuteras allt oftare. Inte minst har PFAS i vårt drickvatten som 4 miljoner svenska dagligen dricker hamnat i fokus. I min film ”Brevfilmen” diskuterar jag vad konsekvenserna av denna kemiska förgiftning kan leda till. Denna film visades nyligen i SVT och efteråt fick jag mängder av uppskattning från publiken i brev, mail och sms.

När jag kom hem igen efter visningen i Stockholm fick jag en hälsning från en lektor i Danmark som undervisade i vad kemikaliernas effekter kan bli på djur, natur och människa. Han har använt filmen i sin undervisning i snart 10 år! Det måste vara en av många orsaker till att Danmark ligger så långt före Sverige i kunskap och arbete för att informera, diskutera och stoppa de onödiga och farliga kemikalierna i vår vardag.

Brevet från Danmark:

Hei Stefan!
Jeg villa bare takke deg for ”Underkastelsen”. Jeg har vist den til mine norske kjemielever i snart 10 år. Læreplanen er ellers full av hvordan kjemien kan redde verden, og den er et viktig bidrag til helheten.

Mvh Ivar Lien
Lektor i realfag (og økotoksikolog)
Drammen videregående skole