”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Fredspriset till rätt personer för en gångs skull

Ovan: bild ur filmen Innan vintern kommer.

Fredspriset delas i år ut till de som kämpar mot det sexuella våldet i krig och väpnade konflikter. Priset delas lika av Nadia Murad och Denis Mukwege.

Det var på tiden och gläder mig verkligen. Nadia Murad blev offer som sexslav hos IS men lyckades till sist fly och  Denis Mukwege är läkaren i Kongo som ägnat sitt liv åt att försöka rädda de kvinnor som totalt söndertrasats av de manliga förbrytarnas övergrepp.

Det sexuella våldet som drabbar kvinnorna runt om i dagens konflikter är temat i min film ”Innan vintern kommer”. Kvinnorna och därmed barnen är de som drabbas av det sexuella våldet, effektivare än kulorna från ett maskingevär. Det drabbar inte bara hela familjen utan kvinnorna får leva med ett livslångt trauma som just dödar hela familjen.

Jag byggde ”Innan vintern kommer” på allt jag tagit del av om kriget på Balkan där det brutala sexuella våldet användes i stor skala. Den danska regissören och fotografen Katia Forbert har bl a skildrat vad som hände där och de rättegångar som hölls mot förövarna –  som i princip undgick straff. På samma sätt använde IS och Boko Haram det sexuella våldet dagligen när pengarna tröt till AK 47:or.

Jag förde över kvinnornas berättelser till ”Innan vintern kommer” och lät handlingen utspelas i vårt eget land som ett led i att fokusera på kampen mot det fasansfulla sexuella våldet. Författaren Cyril Hellman, som varit i Syrien och som skrivit en bok om sina upplevelser därifrån, skriver att precis som skildringen i ”Innan vintern kommer” såg det ut på landsbygden i Syrien med kringströvande våldsverkare.

Jag blev enormt glad när jag fick höra om vilka som fått Fredspriset – vilken tur att det inte gick till Trumps Nordkorea-cirkus som förhandstipset sa!

Grattis Nadia Murad och Denis Mukwege!