”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Vårregn och moral

Vårregnet öser ner. På väg hem ser vi en av de syriska tonåringarna, som vi hjälpt till skolstart, plaska fram i vägkanten. Vi stannar och ger honom lift hem.

-Hur går det i skolan, frågar vi.
-Bra. Jag har redan räknat ut mattebok 2 och väntar på nummer 3, svarar han. Han är 17 och ett mattegeni.

Regeringen har presenterat sin vårbudget. I vanlig ordning skriker borgerligheten i högan sky över de fasansfulla skattehöjningarna. Skatten på sprit fördyrar en vinflaska med 1 krona. Fasansfullt, förstås… Bankerna som vältrar sig i sina vinster på över 100 miljarder föreslås beskattas, vilket skulle ge staten 1 miljard till välfärden. Hur mycket är en miljard? Bara skadorna i samband med viltolyckor på våra vägar lär kosta samhället 30 miljarder om året…

När Svedbanks VD Michael Wolff fick sparken för att han med bankens pengar fifflat med privata affärer fick han i avgångsvederlag 20 miljoner kronor. Det får en arbetare jobba i 60 år innan han fått ihop. Och protesterna uteblir i stort sett.

I Stockholm affischerar Moderaterna om att man vill ta kamp mot fusket i samhället. Utmärkt. Men som exempel väljer man att angripa de som inte har råd med månadskort till buss och t-bana. Plankarna kostar samhället 300 miljoner, heter det. Samtidigt är det tyst när Skatteverket avslöjar de riktiga fuskarna som smiter från skatt och härjar i en helt annan division. SCA, Sandviken och ytterligare några företag har undanhållit 3000 miljoner i skatt. Samtidigt som t.ex. SCA delar ut 4 000 miljoner till sina aktieägare.

Skatteverket har tidigare räknat ut att totalt 46 miljarder försvinner årligen i skattefusk. I USA kostar skatteplaneringen landet 1000 miljarder. För varje dollar företagen betalar i skatt får man dessutom statligt stöd om 27 dollar, har Oxfam räknat ut. Hur ser den ekvationen ut i Sverige? Den norske professorn Kalle Moene har funnit att det trots allt är mycket lättare att bli miljardär i Sverige och Norge än i USA…

Måtte den syriske tonårsbegåvningen slippa räkneuppgifter med exempel från den svenska vardagen.