”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Bettan von Horn, som höll i allt

Det är 70-tal. Vi var 7,8 stycken i Folkets Bios pionjärgrupp, som öppnat en biograf i Stockholm som ett första steg för att kunna visa producerad utanför de dominerande filmbolagen. En i gruppen var Bettan. Hon var den man alltid kunde vända sig till, det visste man.

Vi bjöd in Bettan till Båstad filmfestivalför 2018 för att hylla och tacka henne för hennes arbete med Folkets Bio, som hon framgångsrikt och engagerat ledde under fyra decennier. Då visste vi inte att hon bara hade två år kvar att leva. Nu har vi mist inte bara en vän och stark kamrat utan en varm kämpe med stor tro på och kärlek till filmen som konstart, värdefull för samhället som helhet, inte bara för individen.

I en extremt mansdominerad filmvärld arbetade Bettan målmedvetet för att bredda och försvara den konstnärliga filmen, inte minst dokumentärfilmen. Hon tappade aldrig sitt engagemang och sin övertygelse. Alla dessa filmer som importerades och distribuerades, alla dessa kontrakt som skrevs – arbetet att samordna var ibland enormt, ofta utfört i det tysta. Under sin tid som invald i Svenska Filminstitutets styrelse förde hon filmarnas och publikens talan.

När det blåste snåla vindar stod Bettan stark, henne kunde man lita på. Inte minst fick hon ta tag i de svåra bitarna som ingen annan orkade med. Bettan var alltid övertygad om att vi skulle klara de kriser vi mötte i vårt arbete för filmen. ”Det där löser Bettan” var en vanlig replik när problemen hopade sig på våra biografer eller vi kört fast i en förhandling. Bettan stod fast med sin beslutsamhet och entusiasm.

I Båstad satt hon och jag på en bänk i den varma eftermiddagssolen och talade om framtiden med allt vi skulle göra, inte bara inom filmen. Med Bettan kunde man tala om allt. Tomrummet hon lämnat efter sig kommer inte bara att göra sig påmint bland oss som stod henne nära, den konstnärliga filmen har förlorat en sann förkämpe.