”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

”Makalös” världspremiär på Göteborg int. filmfestival

”Innan vintern kommer” fick sin världspremiär på Göteborgs int. film festival. 3 visningar under 3 dagar på olika biografer i Göteborg, alla med samtal med publiken efteråt. Alla visningar utsålda i stort sett, vilket betyder att nästan tusen personer såg filmen. Särskilt glad var jag över att kunna presentera filmens familj för publiken, pappan spelas av Henrik Norlén, mamman av Eva Röse och sonen av Wilhelm Abraham.

När jag fick idén till filmen sa jag till Eva Röse att jag bara kan göra filmen om hon gör mamman. ”Du kan alltid räkna med mig”, svarade Eva, som jag håller för en av våra största skådespelare med sin bredd från komedi till dramatik. Skådespelarna är alla mina favoriter och tillsammans med min med-regissör Kjell Åke Andersson lyckades vi nå den nivå vi strävade till. En sak är att som team stå bakom kameran, en annan att stå framför med kravet att leverera dag efter dag. Skådespelarna är mina hjältar.
Musiken i filmen väckte berättigad uppmärksamhet, den fantastiske musikern och kompositören Armand Amar har haft en avgörande betydelse för filmens uttryck.

Redan innan festivalen fick jag ett starkt gensvar när vi visade filmen för olika kamrater, den danske film- och teaterregissören Carsten Brandt kallade den för ”Ett enastående mästerverk”, musikern och kompositören Ulf Dageby fann filmen ”Makalös”. Publikreaktionerna i Göteborg var de samma. ”En av de bästa, vackraste och mest angelägna filmer jag sett” skriver Christina Kjellson. ”Grymt bra!” Renzo Aneröd, ”Storartad film som berör, oroar och griper”, skriver Peter Possne på Film i Väst, ”Fantastisk!” Sara Broos, ”Kusligt bra film” skriver Maria Fahl Vikander, Alicia Vikanders mamma. ”Brutalt, rått och fantastiska prestationer. Viktig film” Annie Cardigan. ”Kultstatus” Fabian Mannheimer.

Naturligtvis blir man glad och tacksam för alla som hjälpt till att göra den här filmen under drygt 3 år. Den 23 februari får ”Innan vintern kommer” sin premiär på biograferna i Folkets Bios distribution.
Läs mer om filmen Innan vintern kommer.

Foto: Joakim Jalin