”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Vi kräver reell Yttrandefrihet

”There is no evil” är en av de bästa filmer jag sett. Den handlar om situationen för människorna i Iran och om dödsstraffet där i synnerhet. Filmen är mångfaldigt prisbelönad och gjord av den 51-årige filmaren Mohammad Rasoulof.

Om några dagar visas hans nya film i Cannes, ”The seed of the sacred figg”, hans tionde film. Den är ett slags ”kriminaldrama” med kritik av det Iranska rättsväsendet. Rasoulof är tidigare dömd till fängelse för att upprepade gånger ha brutit brott mot landets censurregler. Nu har han utan pass tvingats fly från sitt land efter hot om åtta års fängelse i samband med den nya filmen, samtidigt som hans team trakasserats i Iran.

När hans tio år äldre kollega filmskaparen Jafar Panahi (”Taxi” 2018) häromåret blev offer för sex års fängelse och yrkesförbud samlades vi filmarbetare i protest mot den vedervärdiga behandling Panahi utsattes för. Efter att ha hungerstrejkat släpptes Panahi såsmåningom ur fängelset.

Nu är det hög tid att vi protesterar på nytt. Denna gång mot övergreppet mot Rasoulof, som nu tvingats gömma sig på hemlig ort.

Vi stöder visningen av hans film vid festivalen i Cannes. Och kravet på en reell Yttrandefrihet i Iran.

Foto: bestentours, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons och Pediakar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons