”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Vems båt sitter vi i?

När Göran Persson lyfte avgångsvederlag efter att ha slutat som statsminister, samtidigt som han plockade hem miljoner i arvode till sitt bolag för konsulttjänster, väckte det med rätta ont blod. Det var ett smart, fullt lagligt knep, att roffa åt sig så mycket pengar som möjligt. Reinfeldt gjorde om tricket genom att lyfta 165.000 i månaden i avgångsvederlag samtidigt som han fakturerade ett par miljoner till sitt nystartade bolag. Han debiterar 100.000 kr för 1 timmes anförande. ”Där ser man vad dom går för!” muttrade folk vars skattepengar var tänkta att finansiera det gemensamma.

Fler f.d. politiker utnyttjar sin position. Utan att rodna säljer f.d. socialminister Göran Hägglund sin inside information till vårdkoncernen Aleris. Det finns ju ingen uttrycklig karenstid för politiker att ställa sin kunskap till näringslivets förfogande, utan allt går an. Det är bäst att passa på…Så gjorde också landstingsrådet Filippa Reinfeldt som sålde sin politiska information till samma företag.

Så mycket för det jämlika samhälle politikerna säjer sig arbeta för. Jämlikhet existerar bara som fraser i politisk retorik, i det privata kvittar jämlikhetsmålen lika. All forskning visar dock att ett ojämlikt samhälle skadar alla – även de rika. En serie undersökningar och rapporter visar att samhällen med den jämnaste inkomst- och förmögenhetsfördelningen t.o.m. har den snabbaste tillväxten. En IMF rapport från 2011 stärker bilden av att länder med jämnare inkomstfördelning blir robustare. En OECD-rapport, som jag berättat om tidigare, visar att ökade klyftor däremot har en negativ effekt på välmåendet i ett samhälle, såsom ökad brottslighet, försämrad hälsa, korruption osv.

Bankerna kan på många sätt säjas vara ett flaggskepp för utvecklingen mot ett allt ojämlikare samhälle. En enastående omfördelningen av kapital pågår. En färsk undersökning visar att Sverige är det land i västvärlden där det privata skuldberget ökat mest, samtidigt som bankerna kvartal efter kvartal redovisar tiotals miljarder i ren vinst. Vi har sett liknande situation tidigare med katastrof som följd. Men under bankkrisen 2007-2008 fixade Göran Persson lånekarusellen genom att skattebetalarnas pensionspengar ställdes till bankernas förfogande – mot löfte att dessa skulle återbetalas. Så skedde aldrig. Bankerna kunde i lugn och ro räkna ”hjälpen” sig till godo. Trygga i förvissningen att skattebetalarna kommer att stå beredda att rycka ut även vid nästa katastrof, lånar man nu ut sådana summor att Sverige alltså kommit att bli ett av världens mest låneindränkta ekonomier.

Bostadslånen med de fördelaktiga ränteavdragen, som ger mest till de som redan har det bäst, bidrar effektivt till att bostadspriserna rusar i höjden. Förra året ökade bostadspriserna med 10% i Stockholm och 20% i Göteborg – 90.000 per kvadratmeter är ingen ovanlighet. Amorteringsfria lån och supervinster om nära 15% för bankerna. Bostadslånen är dessutom nästan gratis för bankerna som finansierar sig genom bostadsobligationer där räntan nu är 0,05%, i praktiken noll kronor. En säker affär för banken alltså, som dessutom har bostaden som säkerhet.

Aktier och fastigheter är nära historiska rekordnivåer genom att Europas Centralbanker stimulerar marknaderna genom nollräntor och nytryckta pengar, i en hastighet som slår bankkrisåren 2007-2008. I tv-programmet ”Lyxfällan” får vi lära oss att privata lån inte kan betalas med mer privata lån. Men det gäller uppenbarligen inte stater… Och skuldberget bara växer. Alla lånar, t.o.m. till ny lyxbil, vars värde snabbt halveras efter några år. Vad händer om räntan stiger eller amorteringskrav skulle införas? Redan nu får Kronofogden in nära 600.000 ärenden på ett halvår om betalningsförelägganden , mestadels unga. Ansökningarna om skuldsanering slår rekord. Samtidigt som Sverige får alltfler miljardärer på listan över världens rikaste. Snacka om klassamhälle!

Riskkapitalisterna förefaller i alla fall nervösa: Nordic Capital har redan satt sitt vårdbolag Capio på börsen och EQT (med kontor på skattesmitarön Guernsey) tänker sälja 500 skolor på börsen. Parallellt kvitterar direktörerna ut allt högre ersättningar.

Vart är vi på väg? I denna turbulenta värld har jag bestämt mig för att lägga ut min film ”Godheten” för nedladdning (väl medveten om att den i olika versioner redan ligger på nätet, det här är originalet). Filmen handlar om den här problematiken och är i allra högsta grad aktuell. Det var också därför filmen inte kunde visas i någon ordinarie kanal på tv. Vems båt sitter vi i?

”Allt fast och beständigt förflyktigas…människorna tvingas till sist att betrakta sin levnadsställning och sina ömsesidiga förbindelser med öppna ögon”. Det menade i alla fall Karl Marx.