”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Världens fredligaste land

Morgonen efter terrorist-attackerna i Bryssel slår jag på SVT för att se nyheterna. Och hamnar mitt i ett spel där kroppar flyger i luften, blodet sprutar och kanonerna mullrar. ”Fantastiskt tekniskt sett” säjer presentatören, som regelbundet medverkar i ”Gomorron”-programmet med recensioner av nyheter inom spel. Spelen går ofta ut på att slå ihjäl så många som möjligt. Denna morgon känns detta dödande extra hänsynslöst.

Vi i Sverige har en självbild av att leva i ett utomordentligt fredligt land. Vi slår oss för bröstet för att ha haft fred i 200 år. Visst, men hur ser då denna fred ut? Det är drygt 200 år sedan högern sköt vår kung, Gustav den III:e. Sedan gick det 174 år tills Statsminister Olof Palme sköts på öppen gata. För att följas av mordet på Utrikesminister Anna Lindh.

Hela nittonhundratalet var fyllt av våld. 1908 sköt ungsocialisten Hjalmar Wång en general i Kungsträdgården, som han misstog för att vara den Ryska Tsaren på besök. Året innan hade Amaltheadådet dödat en person och skadat ett tjugotal. Detta under det decennium som lamslogs av strejker och uppror. Storstrejken avlöstes av Brödupproret osv. 1931 sköt polisen 5 arbetare i Ådalens demonstrationståg. 1940 anlade Stadsfiskalen i Luleå tillsammans med några officerare mordbrand på tidningen Norrskensflammans lokaler då 5 dog, varav 2 barn. En nynazist mördade 1999 fackföreningskämpen Björn Söderberg. Till detta ska läggas rasisterna Lasermannen, Peter Mangs i Malmö och senast en maskerad yngling på en skola i Trollhättan, alla skyldiga till en rad mord. För 6 år sedan försökte en terrorist döda julhandlande medborgare i Stockholm men misslyckades och dog själv.

Idag skjuter ungdomarna ihjäl varandra i förorterna, häromnatten tre attentat bara i Malmö. Det skjuts fyra gånger fler till döds i Sveriges städer än i alla Nordens övriga storstäder sammanlagt. Och ytterst få skyldiga har hittats, en tradition från jakten på Olof Palmes mördare. En artikel i DN bär rubriken: ”Poliser misstror egna förmågan att hantera en terrorattack”. Tacka fan för det när SÄPO högljutt larmade hela nationen efter att ha arresterat en oskyldig asylsökande i en studentlägenhet…

Belgien har skickat 500 medborgare till kriget i Syrien för att strida på IS sida. Sverige kommer som god tvåa med sina 300, varav kanske hälften redan dödats i strid. Sveriges vapenexport har de senaste åren nått nya höjder. SAAB ser nu sitt moderniserade flygplan JAS som en stor framtida exportmöjlighet särskilt om det bestyckas med nya effektiva svenska vapen.

Det är dags att göra upp med föreställningen att vi skulle vara ett av världens fredligaste länder.


Bild: Skotten i Ådalen 1931 | Foto: Wikipedia/Public domain