”One of the last great samurai who unyieldingly fights for ideals
and convictions. In our ’heavy industry’ there aren’t many like him.”

Ingmar Bergman

-

Äntligen dags för Godheten

På måndag 29 februari visas ”Godheten” i SVT kanal 1 klockan 14 30 med repris måndagen 1 mars kl 21 00 i SVT 24. Då har det gått 3 år och en månad sedan den svenska premiären på Göteborgs Filmfestival då filmen fick Kyrkans pris.

Filmen förbjöds av tidigare VD Hamilton för att filmen ”kritiserade kapitalismen”. Nu har verkligheten kommit i kapp filmen och nu kan den visas i en ordinarie kanal.

Under dessa tre år har vi sett hur en allt girigare elit roffat åt sig allt mer av våra tillgångar. Samtidigt som det vi byggt upp gemensamt skingrats och utarmats. Ett nytt klassamhälle har vuxit fram, globalt och nationellt. 1% äger nu hälften av all förmögenhet. Överklassen har blivit allt rikare under det att underklassen fåt göra på stället marsch. I Sverige har på tio år antalet miljardärer fördubblats, nu är de 150 stycken i vårt land under det att realinkomstökningarna uteblivit för vanligt folk. The winner takes it all, som ABBA sjöng redan för 25 år sedan….Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne deklarerar att lönerna för vanligt folk måste sänkas annars går Sverige under. Hon menar att det går alldeles utmärkt att leva på 100 kr/timme. Själv tjänar hon 3.000 kr/timme. Det går 30 arbetare på hennes lön. Bland börsbolagens VD:ar går det 50 arbetare på en VD-lön. ”Det är dags att återinföra underklassbegreppet”, säjer statsvetaren Terrence Fells, som berättar att fattigdomen bland de sämst ställda fördubblats mellan åren 2006 till 2012.

Inte mycket av denna situation diskuteras, det är tyst i landet. Det var länge sedan någon vågade tala om uppror mot orättvisorna, än mindre om att använda strejkvapnet. Arbetarnas egna organisationer jobbar istället hårt för att efterlikna överklassens levnadsvanor – åtminstone deras krognotor. Medelklassen, som gynnats mest av smulorna från de rikas bord, dominerar nu alla media och tiger som muren efter alla Alliansens valfrihetsreformer som gynnat deras klass. Moderaterna stirrar sig blinda på Sverigedemokraternas partiprogram. Liberalerna, medelklassens skränigaste megafon, låter Ungdomsförbundet meddela att ”incest och nekrofili” borde tillåtas i lag. Steget längre alltså, än när Centerpartiet propagerade för månggifte, avskaffandet av skolplikten och införandet av plattskatt. Sådan politik går an i vårt arma land.

Effekterna av ett ojämlikt samhälle, det är temat för ”Godheten”. Det kunde inte varit mer aktuellt. Ojämlikheten försämrar samhället för alla.